Extra informatie over de MatriXmethode Coaching

De MatriXmethode is een ander soort interventie dan methodieken die vaak worden ingezet. Deze veilig toepasbare vraagtechniek bij mentale blokkades en belemmeringen focust zich op de beleving die jij als client ervaart. Het is ontstaan in 1991 door Ingrid Stoop. Door jarenlange ontwikkelingen is er snel positief resultaat dat direct zichtbaar en blijvend is. De nadruk ligt niet op iemands gedrag (zoals chagrijnig, boos, gefrustreerd, druk, gevoelig, ingetogen), maar juist op de onderliggende oorzaak van dat gedrag.

Tijdens een gesprek wordt gericht op de daadwerkelijke doorbraak.

De interventie op basis van coaching is uniek doordat:

  • Het is toepasbaar bij cognitieve en emotionele problemen (uit het verleden en in de toekomst), en medische onverklaarbare (pijn)klachten.
  • Vaak zijn maximaal drie sessies per hulpvraag voldoende.
  • Door het stellen van gericht vragen los jij als client zelf het probleem op dankzij je eigen verbeeldingskracht.
  • Alle zintuigen (zien, horen, voelen, ruiken, proeven of denken) worden gebruikt.
  • Inhoudelijk hoeft niet besproken te worden wat de probleeminhoud is (hoe en wat er is gebeurd of gaat gebeuren, wanneer, waar en met wie).

De methode werkt wanneer er een hulpvraag is, de persoon volledig gefocust is op de eigen leer- of denkprocessen, en wanneer er vertrouwen is in de professional.

Het MatriXwerkmodel legt uit hoe mentale/psychische problemen worden aangepakt met deze interventie. Zonder herbeleving wordt tijdens een coachingsgesprek een negatief beladen herinnering en al bedacht doemscenario ontladen, geneutraliseerd en vervangen. Bij cognitieve, hulpvragen wordt de informatie geclusterd, handiger ingericht, gememoriseerd en teruggevonden op de eigen manier.

Omdat je dit op je eigen manier doet, wordt het blijvend veranderd in het langetermijngeheugen:

Feiten blijven feiten, de beleving die je ervaart wordt veranderd.

De MatriXmethode is in 1991 bedacht door Ingrid Stoop en al vele jaren in ontwikkeling, zodat deze krachtiger en breder inzetbaar is. De vraagtechniek wordt toegepast bij eigen denk- en leerprocessen die in de weg zitten. Onderzoeken tonen het effect van deze specifieke vraagtechniek bij het oplossen en voorkomen van mentale problemen (IQ, EQ, Psychosomatrische) ook aan.

Neem vrijblijvend contact op door middel van onderstaand formulier.